Hur jäser man degen i ugnen, om den inte är utrustad med specialprogram?

Fråga

  • Hur får man jästdegen att jäsa i ugnen om apparaten inte har ett jäsprogram?
  • Ugnens manual beskriver inte vilken inställning/tillval som kan användas för att jäsa jästdeg.

Gäller

  • Ugnar
  • Spisar

Lösning

1. Den idealiska temperaturen för jästen att jäsa är mellan 30°C och 40°C.

Vid lägre temperaturer tar det längre tid för jästdegen att öka i volym.

2. Om apparaten inte är utrustad med ett provningsprogram, fortsätt enligt följande:

  • Sätt ugnen på 30-40°C med valfri värmeinställning.
  • Låt apparaten värmas upp i 5 minuter och stäng sedan av ugnen.
  • Sätt sedan bunken med jästdegen i ugnsutrymmet. Eftersom jästdegen behöver fukt för att jäsa, täck bunken med till exempel en fuktig trasa.
  • Stäng ugnsluckan.
  • Efter cirka 20 till 30 minuter bör degen ha ökat i volym och kan bearbetas vidare enligt beskrivningen i receptet.

Var den här artikeln till hjälp?

Reservdelar & tillbehör

Beställ originalreservdelar och tillbehör till din produkt från Electrolux och få dem levererade med post snabbt och billigt.

Till webbshop

Hitta din produktmanual

Lös problem och sök upp instruktioner eller annan dokumentation om din produkt.

Hitta manual