Problem | Orsak och lösning |
Inbränd smuts är svår att ta bort | Ämnen med socker kan bränna fast i emaljen
- Socker och mat med mycket socker i som kokar över kan bränna fast i emaljen
- Rengör plattan så här:
- Ta bort kraftigt inbränd mat från plattans yta med hjälp av en varmplåts skrapa med blad
- Rengör plattan med Vitro Care som finns att köpa i vår webshop
- Skrubba ytan ordentligt
- Använd rent vatten vid avtorkning av plattan
- Ställ värmeplattan på högsta inställning för att bränna bort eventuella kvarvarande ämnen/matrester
- Bränn bara en kokzon i taget
|
Ljus/blank yta på kokplattan | Plattorna blir smutsiga under användning
- Plattornas yta blir ljusare över tid, på grund av att kastruller sätts på och tas av. Plattorna kan återfå sin ursprungsfärg
- Vi rekommenderar att använda vårt egna rengöringsmedel Vitro Care som finns att köpa i vår webshop. Innan du använder rengöringsmedlet måste plattorna rengöras ordentligt och torkas
|
Rost | Mat kokar ofta över
-
Om plattorna ofta blir fuktiga på grund av att maten kokar över och om detta inte omedelbart torkas av, kommer den återstående fuktigheten så småningom att bidra till att plattan korroderar
-
För att undvika att det kokar över, använd mindre mängder vatten
-
Koka potatis och andra grönsaker i 1-3 l vatten. Mängden vatten beror på kokzonens storlek
-
Använd 1 l vatten vid kokning på den lilla zonen (14 cm i diameter)
-
Använd 2 l vatten vid kokning på den medelstora zonen (18 cm i diameter)
-
Använd 3 l vatten vid kokning på den stora zonen (21 cm i diameter)
- Häll vatten på grönsakerna i kastrullen
- Sätt på ett läckagesäkert lock på kastrullen. Sätt på kokzonen på högsta inställning och håll ett öga på kastrullen
- När ångan börjar komma ut ur locket, vrid ner till lägsta möjliga inställning (ofta 3 eller 4, beroende på hur många inställningar som finns)
- Beräkna tillagningstiden från när plattan vrids ner
- När kokningen är klar, lyft locket och kontrollera om grönsakerna är mjuka. Låt det koka lite till om så behövs. Det är viktigt att locket sitter på under hela kokningstiden
- Den här metoden sparar både energi och vatten
Plattorna är blöta
- Om plattorna inte hettas upp efter rengöring kan fukten från rengöringen göra att plattorna rostar
- Sätt aldrig på plattskydden innan plattorna är helt torra
Plattorna har inte blivit behandlade med korrosionsskydd regelbundet
- Dessa plattor är tillverkade av järn. Plattorna kan med tiden rosta om de inte regelbundet skyddas mot korrosion. Skydda plattorna mot korrosion så här:
- Se till att plattorna är ordentligt rena och torra
- Applicera ett tunt lager av neutral olja på plattorna. Se till att oljan appliceras på hela plattan
- Sätt på plattan på högsta inställningen i 3 minuter
- Torka bort oljan efter plattan kylt ner sig
|
Skyddet | Rester av fukt eller rengöringsmedel
- Den keramiska glasplattan har blivit fuktig under tillagningen och/eller det finns rester av rengöringsmedel
- Efter rengöring av den keramiska glasplattan ska du först torka av den med en fuktig trasa för att avlägsna rester av rengöringsmedel
- Torka därefter av den med en torr trasa. Det är viktigt att plattan är torr när den sätts på
|
Silverfärgade märken | Aluminium överförs från kastruller
-
Detta kan ske med både aluminiumkastruller och stålkastruller med räfflad botten
-
Märken/fläckar syns på glasplattans yta
-
Ta bort märkena/fläckarna så här:
- Rengör hällen med Vitro Care som finns att köpa i vår webshop
- Ta en bit hushållspapper och gnid in det hårt på fläcken
- När fläcken försvinner eller blir mindre överförs det som en grå smet till hushållspapperet
- Upprepa behandlingen efter behov
|